Vaarroutes Friesland
Vaarroutes Friesland

Vaarvakantie in Friesland

In dit blog leest u wat Friesland zo uniek maakt en 3 tips wat u kunt doen tijdens uw vaarvakantie in Friesland.

Ondanks dat de zon relatief veel scheen was april een koude maand. De gemiddelde temperatuur was 6,7 graden en dat is ruim 3 graden kouder dan normaal in deze tijd van het jaar. Dit legt ons uiteraard geen strobreed in de weg om de vaarvakantie door Friesland te plannen! En of het nou een zonnige dag is of er hangt een Hollandse wolkenhemel, in de Friese meren kunt u altijd genieten van prachtige vaarvakanties! 

In dit blog leest u wat Friesland zo uniek maakt, en 3 tips wat u kunt doen tijdens uw vaarvakantie in Friesland.

Varen in Friesland is uniek

Een beleving en een blijvende herinnering voor alle generaties. Wat is het nou dat Friesland zo uniek maakt? Komt het door het landschap, of door de trotse mensen met hun eigen Friese taal of komt het door de mooie vaarroutes? Waarschijnlijk is het de combinatie. Als u een buitenmens bent en zeevaste benen heeft dan voelt u zich in Friesland zo lekker als een vis in het water! De natuur, de Friese steden en de lokale horeca gaan u versteld doen staan. Er zijn veel uiteenlopende mogelijkheden en de voorzieningen zijn enorm goed. In Friesland kunt u een mooie vaarvakantie plannen.

Vaarroutes Friesland

Een paar weetjes over vaarvakantie Friesland

Wellicht kent u de Friese wateren al op uw duimpje en ging u van jongs af aan naar de gezellige en populaire Sneekweek. Hier volgen een paar weetjes om uw kennis te testen en / of bij te spijkeren; Want wist u dat het Friese landschap uit maar liefst negen verschillende landschappen bestaat? Het vier nationale parken telt en twee beschermde landschappen heeft? En wist u dat Schiermonnikoog steeds verder afdrijft richting Duitsland maar wel degelijk behoort tot de Friese provincie? Was u er ook van op de hoogte dat u ook zonder vaarbewijs de meeste plekken varend kun ontdekken? In 2010 werd Friesland zelfs uitgeroepen tot de mooiste provincie van Nederland! 

Op vaarvakantie – Wat te doen tijdens uw vaarvakantie

U heeft een goede keuze gemaakt, u gaat met uw (gehuurde) boot de Friese wateren verkennen. Wij geven u dan graag een aantal tips om Friesland optimaal te verkennen.

1. Ga ontspannen

Laat de wind u meenemen op een van de de grootste binnenmeren van Europa. Als Nederlanders zijn wij enorme goede planners en bij uitstek efficiënt. U heeft nu vakantie.. dus laat (de trossen) even los. Houdt er wel rekening mee dat nagenoeg alle sluizen en ophaalbruggen worden bemand door sluiswachters. Het is dus belangrijk dat u contant geld meeneemt aan boord.
Ontspannen in Friesland

2. Bezoek de Friese Elfsteden – Hindeloopen

Hindeloopen is een van de kleinere Friese Elf steden. Dit pittoreske dorpje ligt direct aan het IJsselmeer. Als u hier langs vaart is het zeker de moeite waard om in een van de havens aan te leggen. Het is makkelijk te bereiken per boot. Het dorpje heeft maar 700 inwoners en is rijk aan een maritieme geschiedenis. In de 13e eeuw gingen de zeelieden hier hun handel drijven en dit kunt u tot vandaag de dag nog terugzien. De  straatjes zijn smal, heeft authentieke bruggetjes. Reden genoeg voor de Japan Association of Travel Agents om Hindeloopen te verkiezen tot een van de mooiste dorpjes van Europa! Lees hier meer over de beroemde elf steden van Friesland.

Hindeloopen
Summer view of the old village of Hindeloopen in Friesland, The Netherlands

3. Culturele lekkernijen tijdens uw vaarvakantie door Friesland

Wilt u zich tijdens uw vaarvakantie, spreekwoordelijk, onderdompelen in de Friese cultuur, dan moet u de volgende Friese lekkernijen zeker mee aan boord nemen en proeven: De Fryske Sûkerbôle; Dit suikerbrood werd vroeger aan moeders gegeven die waren bevallen van een meisje. Oranjekoeke; de oranjekoek dankt zijn naam aan de sinaasappelschil die in de vulling zit. Fryske dúmkes; Fryske dúmkes is een typisch Fries streekgerecht. Het zijn zoete koekjes, met anijs gekruide duimgrote koekjes uit de oven. In de ene hand een lekkernij en in de andere hand het biertje Us Heit (pas wel op want het is heerlijk, maar ook een een erg zwaar speciaalbiertje) en natuurlijk de enige echte Sonnema Berenburg; De Friese kruidenbitter, die in 1860 is bedacht door Fedde Sonnema uit Dokkum.

Friese lekkernijen

Boot kopen of verkopen?

Heeft u een boot die u wilt verkopen? Neem dan contact op met Hulshof Watersport en Campers. Bekijk ook ons aanbod van boten en campers.

Recente berichten