huisdieren op reis
huisdieren op reis

Huisdier mee in de camper 

In dit blog leest u wat er allemaal komt kijken bij het reizen met uw huisdier. Lees de zaken waar u rekening mee moet houden.

Sommige camperaars nemen graag een extra passagier mee op reis; een hond of kat. In de meeste gevallen gaat dit goed, maar er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden.

In dit blog leest u wat er allemaal komt kijken bij het reizen met uw huisdier. 

Laat het dier wennen 

Ieder dier reageert anders op het reizen met de camper. Sommigen geven geen krimp en anderen schieten acuut in de stress, maar over het algemeen geldt dat honden wat sneller wennen aan het camperreizen. Om onderweg niet voor verrassingen te komen staan kunt u van te voren een proefrit maken, om zo een beeld te krijgen van het gedrag van uw dier. 


Veilig vervoeren
 

Een bench of gordel voor uw huisdier is in Nederland niet verplicht, maar wanneer u door toedoen van het dier het verkeer in gevaar brengt, bent u zelf aansprakelijk. Ook kan het dier bij een noodstop door de auto geslingerd worden en zichzelf ernstig verwonden. Als het dier tegen een mens gelanceerd wordt, kan dit ook voor de mens ernstig letsel veroorzaken. Een kat van 4 kilo geeft bij een botsing met 50 kilometer per uur een impact van honderd kilogram. Een ander gevaar is het ontsnappen van het dier bij een ongeluk of pech, en het hiermee in gevaar brengen van het verkeer en het dier zelf. Kortom, ook al is het niet verplicht; het gebruik van een bench of gordel is zeker verstandig.  

Regelgeving 

Een ander land betekend ook andere regels. Doe van te voren goed onderzoek naar de regels in het land van bestemming. Wat in ieder geval overal vaststaat, is dat het dier de passagiers en het andere verkeer niet in gevaar mag brengen. Denk hierbij aan een grote hond die het zicht beneemt, of een kleine kat die onder de pedalen kruipt. Verder gelden binnen de EU de volgende drie voorwaarden voor het reizen met honden en katten: 

  • U moet in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. Deze kunt u bij de dierenarts krijgen. 
  • Het dier moet gechipt zijn. 
  • Het dier moet ten minste 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). 

Voor honden en katten is de wetgeving redelijk overzichtelijk. Voor andere dieren, zoals vogels, reptielen en knaagdieren wordt het lastiger. Neem contact op met de ambassade van het land van bestemming om meer informatie te verkrijgen.  

Dus, als u goed op de gevaren let en de regels kent, is het prima te doen om je huisdier mee te nemen in de camper en kan het reuze gezellig zijn. Hulshof Watersport & Campers wenst u een prettige reis! 

Camper kopen of verkopen? 


Bekijk het camper aanbod van Hulshof Watersport en Campers. Mocht
u toe zijn aan een nieuw avontuur of een nieuwe camper? Wij zoeken dagelijks campers om in te kopen. Uwcamper verkopen kan gemakkelijk en snel. 

Recente berichten