Camper klaarmaken voor het nieuwe seizoen
Camper klaarmaken voor het nieuwe seizoen

Camper klaarmaken voor het nieuwe seizoen

Het is bijna lente en dus tijd om er met de camper op uit te trekken! Maar zorg voor dat u op pad gaat er wel even voor dat u uw camper klaarmaakt voor het nieuwe seizoen. We hebben een lijstje gemaakt van alle dingen waar u op moet letten. Pak het er bij en werk het lijstje af. Veel camperplezier!

1. Ophalen uit de stalling

Waarschijnlijk heeft u uw camper nu nog in de stalling staan. Wanneer u uw camper ophaalt is het van belang om voor vertrek even op een paar dingen te letten. Zorg ervoor dat de spiegels goed staan, helemaal wanneer deze in de stalling in worden geklapt of wanneer iemand van de stalling ze misschien iets anders heeft gezet. Controleer ook of er geen lampjes blijven branden op het dashboard wanneer u de camper start. Laat de motor even warm worden en rijd het eerste ritje nog iets rustiger dan normaal. Voorkom hoge toeren, maar zorg er ook voor dat u niet te vroeg doorschakelt.

Let op! Heeft u uw camper geschorst? Zorg er dat dit opgeheven is voordat u de weg opgaat!

2. Motor airconditioning

Wanneer de motor is opgewarmd kunt u ook direct de airconditioning van de motor controleren. Als alles goed is, komt de lucht circa 10-15 graden beneden de buitenlucht. Voelt u binnen vijf minuten geen verandering dan moet u het systeem laten checken of bijvullen. Sowieso is het verstandig dit jaarlijks te controleren en bij te vullen. Let ook op of u geen muffe lucht ruikt. Als dit wel het geval is laat dan het aircosysteem reinigen.

3. Banden

Wanneer uw camper een paar maanden stil heeft gestaan, is het zaak goed de banden te controleren. Breng ze op de juiste spanning, controleer of het ventiel niet lek is en kijk of er geen scheurvorming is opgetreden. Mochten de banden ouder zijn dan zes jaar, zorg dan voor vervanging. Mocht u problemen krijgen door oude banden, dan kan de verzekering u niet helpen en daarnaast kunt u uzelf en medeweggebruikers in gevaar brengen. Weet u niet meer hoe oud de banden zijn? Op de band staat een DOT code, deze code bevat vier cijfers. Aan deze cijfers kunt u zien wanneer de band geproduceerd is.

4. Vloeistoffen

Controleer uw camper ook even op de vloeistoffen. Heeft de camper nog genoeg motorolie, remvloeistof, ruitenvloeistof en koelvloeistof? Vul bij en verwers waar nodig. Door vloeistoffen regelmatig te peilen, kunt u veel langer van uw camper genieten.

Camper klaarmaken voor het nieuwe seizoen

5. Verlichting

Goed werkende verlichting is ook heel belangrijk. U kunt de verlichting controleren door alles in te schakelen en een rondje om de camper te lopen. Echter kan het ook handig zijn dit met zijn tweeën te doen. Zo kunt u ook makkelijk de remlichten en achteruitrijlichten controleren.

6. Deuren en ramen

Het is altijd goed om de deuren en ramen goed te controleren. Smeer waar nodig de sloten en grendels en controleer of de deurrubbers niet uitgedroogd zijn.

7. Interieur

Nu de camper een paar maanden in de stalling heeft gestaan en al die tijd dicht is geweest is het wel zo fijn de camper even goed door te luchten. Zet alle ramen en de dakluiken open en laat de frisse lucht binnen! Kijk ook of al uw inventaris nog compleet is en of u misschien nog dingen moet aanvullen. Niks vervelender dan aankomen op uw bestemming en op er op het moment dat u een flesje wijn open wilt trekken pas weer herinneren dat de kurkentrekker vorig jaar stuk is gegaan.

8. Water

Zorg ervoor dat alles even goed doorstroomt zodat eventuele bacteriën kunnen wegspoelen. Dit doet u door een paar minuten lang water in de watertanks te laten stromen met de afsluiter geopend. Sluit de tanks dan af en vul verder bij zodat de pomp ook zijn werk kan doen. Zet daarna alle kranen open en de pomp aan (op die volgorde!). Laat ook alles nu even goed doorstromen. Zet het na een paar minuten weer uit en check of de pomp weer gewoon stopt. Gebruik eventueel een reinigingsmiddel. Controleer verder of het waterleidingnet geen lekkages heeft. Kijk ook of de vuilwatertank goed afsluit.

Camper klaarmaken voor het nieuwe seizoen

9. Gas

Controleer de gasaansluiting ook goed. Sluit de gasflessen aan en controleer dan of het leidingnet geen lekkages vertoond. Het is verstandig om jaarlijks een gaskeuring uit te laten voeren bij een onderhoudsbedrijf. Test ook de werking van het kooktoestel en de koelkast wanneer deze op gas gaat. Start met kooktoestel zodat gas goed door kan stromen. Daarna koelkast op gas inschakelen. Controleer ook de kachel en de boiler.

10. Stroom

Sluit de camper aan op 230V om de huishoud- en startaccu goed door te laden. Reken er op dat dit zo’n 48 à 72 uur nodig heeft. Controleer ook of de koelkast het nog goed doet op 12 en 230 volt. Kijk ook even of u nog wat reservedelen als zekeringen etc. op voorraad heeft.

11. TV en de schotel

Heeft u een TV in de camper, test dan even of de TV en de schotel het nog doen. Mocht het nodig zijn activeer dan uw abonnement op Join of Canal Digitaal. Mocht het nodig zijn doe dan ook de updates vanuit de schotel/satelliet provider.

Als het goed is bent u zo helemaal voorbereid op het komende camperseizoen. Wilt u dit jaar liever andere avonturen beleven of wilt u uw oude camper inruilen voor een nieuwe wacht dan niet te lang. U kunt uw camper verkopen aan Hulshof Watersport en Campers. We doen een goed en eerlijk bod en zo heeft u in een mum van tijd uw camper verkocht!

Recente berichten