schoonmaak tips boot
schoonmaak tips boot

Boot winterklaar maken 6 handige tips!

Het is tijd om uw boot winterklaar te maken. Hulshof Watersport en Campers geeft 6 belangrijke tips voor het winterklaar maken van uw boot.

Het hoogseizoen van de watersport is inmiddels alweer voorbij. De tijd is aangebroken om uw boot winterklaar te maken. Door uw boot winterklaar te maken, bespaart u uzelf het komende voorjaar een hoop werk. Hierdoor blijft uw boot tevens in betere staat. Wij hebben hieronder de 6 belangrijkste tips om uw boot winterklaar te maken op een rijtje gezet! Al deze tips kunt u makkelijk zelf uitvoeren.

Tip 1 Motor:

Voor de motor is het als allereerste belangrijk om deze te vullen met antivries. Dit dient niet alleen voor de motor maar ook voor het koelwaterfilter, leidingen, impeller etc. Het vullen van de antivries is makkelijker te doen met twee personen. Lees van te voren de handleiding van de motor goed door zodat u goed weet wat uw motor nodig heeft. Ook kunt u de desbetreffende leverancier vragen voor informatie.  

motor tips

Tip 2 Gas:

In gasleidingen kan propaan zitten die voor de winter geleegd moeten worden. Dit doet u door de pitten aan te steken en daarna de gaskraan dicht te draaien. Wanneer de vlammen gedoofd zijn kunt u ervan uitgaan dat de leidingen leeg zijn. De gasleidingen dienen na 3 jaar vervangen te worden. Daarna kunt u de gasflessen van boord halen en deze bewaren op een droge plek met goede ventilatie, het is namelijk niet toegestaan om volle gasflessen aan boord te houden in de winterberging.  

Tip 3 Elektra:

Wanneer u de boot in de winterberging wilt zetten is het handig om alle elektra, voor zover het kan, van boord te halen. Bij de open verbindingen en contactpunten kunt u een vochtwerende spray tegen corrosie gebruiken. 

Tip 4 Accu:

Het is aan te raden om de accu van boord te halen als dit mogelijk is. Als dit niet het geval is, zorg er dan voor dat de accu vol geladen blijft. Als een accu ontlaadt, verandert de elektrolyt in water. Dit kan bevriezen. Het is dus verstandig om de accu af en toe aan de lader te zetten, zowel wanneer de accu aan boord als van boord is. Controleer of de accu bijgevuld moet worden met gedestilleerd water.   

Tip 5 winterklaar maken boot:

Het is belangrijk om uw boot goed schoon achter te laten. Hier 6 belangrijke punten voor het schoonmaken van uw boot:

 1. Berg kussen goed op om schimmel te voorkomen.
 2. Haal al het bederfelijke waar van boord. Ook flessen en blikjes, deze kunnen namelijk bevriezen.
 3. Haal alles van boord wat niet vocht- en kou bestendig is.
 4. Haal reddingsvesten van boord en check deze op onderhoud.
 5. Check uw brandblusser en laat deze op tijd keuren.
 6. Plaats vochtvreters.
boot schoonmaken tips

Tip 6 Romp en dek:

Het schoonmaken van de romp en het dek is ook erg belangrijk. Hier vijf belangrijke punten:

 1. Vuil kan zich in de winter vastzetten. Het is belangrijk om dan de romp en het dek goed schoon te maken.
 2. Behandel plekjes waar verf af is gegaan.
 3. Vet de rubbers van alle luiken, ramen en dergelijke in.
 4. Dek de boot af met een zeil. Dit voorkomt schade aan de boot.
 5. Zet luiken en bakkisten open voor ventilatie, dit voorkomt schimmel.  

Zo bent u helemaal klaar voor het winterseizoen!

Boot verkopen?

Toe aan een nieuwe boot, maar wilt u de oude nog verkopen? Bij Hulshof Watersport en Campers kunt u uw boot aanbieden voor verkoop. Binnen 2 dagen nemen we contact met u op en doen we een bod. Mocht u akkoord gaan, dan kunnen we de koop snel in orde maken. Zo kunt u ook weer op zoek naar een nieuwe boot voor nog meer avonturen. 

Recente berichten