5 dingen die je niet mag vergeten om je boot zomerklaar te maken
5 dingen die je niet mag vergeten om je boot zomerklaar te maken

5 dingen die je niet mag vergeten om je boot zomerklaar te maken

Met die lentekriebels in onze buik hebben we zin om weer lekker te gaan varen. U ook? Met dit lijstje kun u alle punten controleren om uw boot weer zomerklaar te maken. Op die manier kunt u er extra lang van genieten.

 

Met die lentekriebels in onze buik hebben we zin om weer lekker te gaan varen. U ook? Met dit lijstje kun u alle punten controleren om uw boot weer zomerklaar te maken. Op die manier kunt u er extra lang van genieten. Lees de 5 tips.

1. Motor onderhoud en controleren van accu

Wanneer uw boot een tijdje stil heeft gelegen is het altijd goed om de motor na te kijken. Mocht uw boot in het najaar al een grote beurt hebben gehad dan hoeft u deze nu alleen even na te kijken. Zorg er anders voor dat de motor nu een grote beurt krijgt zodat de boot zomerklaar is. Waar u in ieder geval rekening mee moet houden is dat u de filters moet vervangen en dat u de motorolie moet verversen. Check ook het oliepeil van de keerkoppeling. En kijk de v-snaren goed na.

Als ze niet verder dan een kwartslag kunnen draaien is de spanning nog goed. Zorg er ook voor dat u een paar reserve snaren aan boord hebt, wie weet kan dat later nog van pas komen! Controleer bij de accu’s het vloeistofniveau, reinig de klemmen en zet ze stevig vast.

2. Gas en elektriciteit

Neem de tijd om de gasaansluitingen en elektriciteitsaansluitingen te controleren. Wanneer deze niet goed meer zijn, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Beschadigde gasslangen moeten worden vervangen, sowieso moet u ze om de twee jaar vervangen.

Kijk verder naar de elektrische aansluitingen, de verlichting en stekkers. Wanneer deze roestige zijn vervang ze dan direct, anders heeft u meer kans op brand.

3. Het onderwaterschip

Controleer het onderwaterschip goed. Kijk of de beschermende verflagen nog goed zijn en werk waar nodig de beschadigingen bij. Als u dit doet volgens de gebruiksaanwijzing van uw verfleverancier dan weet u zeker dat u goed zit. Met de juiste antifouling zorgt u ervoor dat er geen algen en schelpjes aan uw boot gaan plakken en zo blijft uw boot glad. Wanneer er toch schelpjes en dergelijke blijven plakken zult u dit merken in uw brandstofgebruik en dat heeft u waarschijnlijk liever niet. Zorg ervoor dat ook de anodes goed zijn. Mochten ze zijn ingesleten vervang ze dan direct.

Vergeet ook niet de schroefas te controleren. Ook hier kunnen schelpjes aan vast kleven. Dit is niet prettig omdat een schone schroefas veel efficiënter is. Schuur en schilder deze waar nodig. Controleer ook even of niet teveel speling op de schroefas zit!

4. Meerlijnen en touwen

Het is verder van belang dat u uw meerlijnen, vallen en ander touwwerk controleert op eventuele beschadigingen. Mochten uw touwen vies zijn, stop ze dan even in de wasmachine en was ze op een lage temperatuur uit. Eventuele rafels kunt u daarna makkelijk dichtbranden. Op deze manier weet u zeker dat u het komende seizoen weer overal kunt aanmeren zonder problemen met uw touwen.

5. Veiligheidsmiddelen

Kijk als laatste al uw veiligheidsmiddelen na. Controleer de brandblusser, reddingsvlot en reddingsboei. Check ook of de CO2-patronen van uw automatische reddingsvesten nog goed zijn. Zorg ervoor dat de verbanddoos weer goed gevuld is en controleer even waar u die branddeken ook alweer heeft neergelegd. Verder kunt u de zwemtrap nog besproeien met siliconenspray en kijk de zeereling na op eventuele gebreken. Mocht u een bijboot hebben, vergeet ook zeker niet de buitenboordmotor na te kijken. Zo bent u helemaal klaar voor het komende seizoen, de boot is zomerklaar!

Toe aan een nieuwe boot, maar wilt u de oude nog verkopen? Bij Hulshof Watersport en Campers kunt u uw boot aanmelden voor verkoop. Binnen 2 dagen nemen we contact met u op en doen we een bod. Mocht u er mee akkoord gaan, dan kunnen we de deal snel sluiten. Zo kunt u ook weer op zoek naar een nieuwe boot voor nog meer avonturen.

 

Recente berichten